Vodiči, pozor na pokutu za ošpliechanie chodca! Čo hovorí zákon?

Mnoho vodičov ani len netuší, že počas daždivého počasia im hrozí pokuta za ošpliechanie chodca! Je to súčasťou zákona…

Aká pokuta vám hrozí za ošpliechanie ľudí popri ceste?
Môžete za to skončiť aj v občianskom konaní. Pravdepodobnosť je ale malá...
Vydané  Text: 

Daždivé počasie posledných dní nekomplikuje situáciu len vodičom, ale aj chodcom. Vozidlá sa musia predierať pomedzi kaluže a častokrát sa stáva, že vodiči svojou nejzdou ošpliechajú chodcov na chodníku. Málokro však vie, že chodci majú pre takéto problémy oporu v zákone. Hustý dážď preto nemusí byť zlou správou len pre nich. Vo výraznej miere ovplyvňuje aj povinnosti vodičov, ktorí by mali prispôsobiť svoj štýl jazdy. Ak tak neurobia, hrozí im za to pokuta za ošpliechanie chodca. V ojedinelých prípadoch dokonca môžu čeliť občianskemu konaniu a škodu spôsobenú na oblečení musia nahradiť.

Jazdíte v tomto počasí na opotrebovaných pneumatikách? Brzdnú dráhu môžu predĺžiť až o 18 metrov

Najväčším problémom sú kaluže

Počas daždivých dní sa stáva pomerne často, že vodič v aute neúmyselne, v prípade niektorých jednoduchších vodičov, aj úmyselne, ošpliecha chodca, ktorý v tom čase prechádza po priľahlom chodníku. Hlavne z pohľadu okoloidúcich ľudí ide o pomerne nepríjemnú skúsenosť. Málokto ale vie, že sa podobná udalosť považuje za priestupok a hrozí za ňu pokuta. Všetko detailnejšie popisuje zákon 8/2009 Z.z o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Jeho §4 s názvom Povinnosti vodiča v odstavci 2 a v písmene n) uvádza nasledovné:

Vodič nesmie používať hanlivé gestá voči ostatným účastníkom cestnej premávky, vyhadzovať z vozidla predmety a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia, rozstrekovaním kaluží, blata alebo zbytočným ponechaním motora stojaceho vozidla v chode.“

Hrozí vám pokuta za ošpliechanie chodca!

Z vyššie uvedenej definície teda vyplýva, že svojim autom nemôžete rozstrekovať kaluže. Navyše, ak náhodou omylom prejdete cez väčšiu z nich a ostriekate tým chodca na chodníku, podľa zákona uložená pokuta v blokovom konaní do výšky 20 eur. Ďalej má chodec v prípade dokázania priestupku možnosť obrátiť sa na náhradu škody v občianskom konaní.

Na tomto mieste treba dodať, že úrady udelia takýto typ pokuty len zriedkavo. Ide však o niečo, čo má čiastočnú oporu v zákone a preto vás dopredu na danú skutočnosť upozorňujeme. Navyše sa nejedná len o chodcov. Pokutu môžete dostať aj vtedy, keď ošpliechate iného účastníka cestnej premávky. Ide napríklad o cyklistov, kolobežkárov či dokonca vodičov stojacich popri ceste s otvoreným oknom na aute.

Neprešlo vaše auto cez TK alebo EK? Používať ho môžete aj tak, no počítajte s výraznými obmedzeniami…





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ