Neprešlo vaše auto cez TK alebo EK? Používať ho môžete aj tak, no počítajte s výraznými obmedzeniami…

Čo s autom, ak neprejde cez TK alebo EK? V hre je viacero scenárov, no používať ho za istých okolností môžete aj tak.

Dôležité je neprešvihnúť termín technickej kontroly. Inak vám hrozí pokuta.
Kedy smiete auto používať aj bez TK a EK?
Vydané  Text: 

Každoročne sa na Slovensku vykoná niekoľko stoviek tisíc kontrol technického (TK alebo EK) stavu vozidiel. Napríklad za rok 2023 toto množstvo predstavuje až 1 364 571 pravidelných kontrol, pričom ďalších viac ako 160 tisíc bolo opakovaných. Z tohto celkového množstva až 18 307 vozidiel dostalo hodnotenie ako nespôsobilé na premávku na verejných komunikáciách. Napriek tomuto výsledku ho však môžete používať. Má to však značné množstvo obmedzení a niektorí to dokonca nevyužijú vôbec.

Čo s technicky dočasne spôsobilým vozidlom?

Pre mnoho motoristov je pravidelná kontrola technického stavu vozidla nočnou morou. V minulosti sa objavovali prípady, kedy technik zodpovedný za skontrolovanie emisií a stavu vozidla prižmúril oči. Na cestách sa tak objavovalo veľké množstvo vrakov. Časom sa podmienky absolvovania štátom nariadených kontrol technického stavu vozidla sprísnili, čo malo za následok nárast množstva áut technicky nespôsobilých na prevádzku na verejných komunikáciách.

Prešvihli ste platnosť TK a EK? Poradíme vám, ako si nastaviť hlásenia, aby sa vám to už nestalo!

Majiteľ vozidla s týmto výsledkom z TK alebo EK má tak niekoľko možností, ako s autom ďalej naložiť. Môže sa však stať, že vozidlo dostane označenie ako „dočasne spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke“. Vtedy má jeho majiteľ podľa zákona 60 dní na to, aby problém odstránil a podrobil vozidlo opakovanej technickej kontrole. Vozidlo s týmto výsledkom technickej kontroly obsahuje chyby špecifikované vo vyhláške 137/2018 Z.z., platnej od 1. júla 2024. Konkrétne hovoríme o paragrafe 49, odst. 2, písm. b). Jeho znenie je nasledovné:

  • Vážne chyby, ktoré môžu ovplyvniť bezpečnosť vozidla alebo životné prostredie, alebo ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, ako aj iné významnejšie prípady nezhody; vozidlo je „dočasne spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke

Technicky nespôsobilé vozidlo

Ak však vozidlo obsahuje chyby popísané v tom istom paragrafe aj odstavci, avšak v písm. c), vtedy sa považuje za technicky nespôsobilé.

  • Nebezpečné chyby, ktoré predstavujú priame a bezprostredné riziko pre bezpečnosť cestnej premávky alebo majú vplyv na životné prostredie a je potrebné zakázať používanie vozidla v cestnej premávke; vozidlo je „nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke

Vyradenie vozidla z evidencie. Dočasné alebo trvalé?

Ak je problém neodstrániteľný alebo vozidlo obsahuje nebezpečné chyby spomenuté vyššie, majiteľ má možnosť ho dočasne alebo natrvalo vyradiť z evidencie.

Dočasné alebo trvalé vyradenie vozidla z evidencie môžete vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Musíte tak urobiť zavčasu, pretože za „prešvihnutý“ termín skončenia TK a EK vám hrozí pokuta.

Poplatky za dočasné vyradenie

Ak ide o dočasné vyradenie vozidla z evidencie, potrebujete k tomu nasledujúce doklady:

  • doklad totožnosti,
  • osvedčenie o evidencii časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla,
  • čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané.

V tomto prípade neodovzdávate tabuľky s evidenčným číslom. Dočasné vyradenie vozidla z evidencie vozidiel a predĺženie dočasného vyradenia vozidla z evidencie vozidiel je spoplatnené nasledovne:

  • V lehote
    • do jedného roka ………………………………………………………….  5 eur,
    • od jedného roka do dvoch rokov …………………………………. 20 eur,
    • od dvoch rokov do štyroch rokov ………………………………….35 eur,
    • od štyroch rokov do šiestich rokov……………………………….. 70 eur,
    • od šiestich rokov do 10 rokov ………………………………………170 eur,
    • nad 10 rokov ……………………………………………………………..350 eur.

Opätovné prihlásenie vozidla do evidencie pred ukončením lehoty dočasného vyradenia vozidla z evidencie je na Slovensku spoplatnené sumou 5 eur.

Chybu v diaľničnej známke je možné opraviť. Pripravte si však značnú dávku trpezlivosti…

Trvalé vyradenie z evidencie

Trvalé vyradenie vozidla z evidencie nájdete bližšie špecifikované na stránkach Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Na toto vyradenie je presne určených 8 kategórií, ktoré majú rôzne podmienky. Opätovné prihlásenie vozidla do evidencie potom popisuje stránka Ministerstva dopravy SR.

Kedy smiem auto bez TK alebo EK používať?

Tu sa dostávame k bodu, kedy smiete a kedy nesmiete vozidlo vyradené z evidencie používať. Podľa zákona nemôžete vozidlo vyradené z evidencie využívať na verejných komunikáciách. Má to však svoje výnimky, ktoré sa týkajú opätovného zaradenia vozidla do evidencie, ak nemá platnú technickú alebo emisnú kontrolu. V lehote do 7 pracovných dní od opätovného zaradenia do evidencie môžete takéto vozidlo použiť aj na verejných komunikáciách, avšak len na cestu do stanice TK alebo EK.

Zákon vo svojej podstate hovorí len o zákaze prevádzky motorového vozidla po verejných komunikáciách. Ak vlastníte veľký pozemok (napríklad pole s priľahlou súkromnou cestou) a autom nejazdíte na verejné komunikácie, môžete ho využívať pre svoje potreby na svojom pozemku aj bez platnej TK a EK.

Prepočítala sa Európska komisia? Clá uvalené na čínske autá ohrozujú európske automobilky…





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ