História

Indian Motorcycle si pripomína 57. výročie legendárneho rýchlostného rekordu Burta Munroa

V pondelok 26.8. to bolo presne 57 rokov, odkedy Burt Munro prekonal na svojom motocykli Indian Scout rýchlostný rekord na soľných pláňach Bonneville v Utahu. Tento muž s neobyčajnou vášňou a odhodlaním sa tak stal ikonou motoristického sveta a jeho príbeh inšpiruje generácie pretekárov po celom svete.

Vydané  Text: 

Cesta jedného muža, ktorý svoje sny premenil na skutočnosť

Burt Munro sa narodil 25. marca 1899 v Invercargille na Novom Zélande a už od raného veku ho uchvátila vášeň pre motocykle a rýchlosť. Počas svojho života pracoval ako mechanik a neustále vylepšoval svoj Indian Scout, ktorý si kúpil v roku 1920.

Munroov Scout, pôvodne s maximálnou rýchlosťou 55 mph, bol vďaka jeho úpravám schopný ísť oveľa rýchlejšie. Munro využíval rôzne inovatívne metódy, vrátane odlievania vlastných súčiastok a využívania materiálov zo starých plechoviek a šrotu. Jeho modifikácie zahŕňali zlepšenie aerodynamiky, zvýšenie výkonu motora a celkové vylepšenie stability motocykla pri vysokých rýchlostiach.

Medzi rokmi 1962 a 1967 pravidelne navštevoval soľné pláne Bonneville v Utahu, kde postupne vylepšoval svoje rekordy. Jeho najväčší úspech prišiel 26. augusta 1967, kedy na svojom 47 rokov starom motocykli dosiahol rýchlosť 184,087 mph (296,259 km/h). Tento výkon bol o to úžasnejší, že Munro mal v tom čase 68 rokov. Jeho rekord dodnes nebol prekonaný.

Historický odkaz

Príbeh Burta Munroa bol sfilmovaný v roku 2005 vo filme „The World’s Fastest Indian“ („V zajatí rýchlosti“) s Anthony Hopkinsom v hlavnej úlohe, čo prinieslo jeho príbeh do povedomia širokej verejnosti. Dnes je jeho rekordný motocykel vystavený v obchode E. Hayes & Sons v Invercargille, kde si ho môžu pozrieť fanúšikovia a obdivovatelia z celého sveta.






ODPORÚČANÉ