PORADŇA

Prešvihli ste platnosť TK a EK? Poradíme vám, ako si nastaviť hlásenia, aby sa vám to už nestalo!

Stalo sa vám už niekedy, že ste si nevšimli koniec platnosti TK alebo EK na vašom vozidle? S týmto trikom je tomu koniec!

Stačí len pár klikov a notifikácia pred koncom platnosti TK a EK vám príde na mail alebo telefón.
Zároveň si tak viete skontrolovať viacero detailov o vašom aute.
Vydané  Text: 

Emisná a technická kontrola sú strašiakom pre mnohých vodičov. Okrem toho, že každoročne mnoho áut cez štátom nariadené revízne kontroly technického stavu neprejde, mnoho vodičov na ne jednoducho zabudne. Následne môžu mať s tým súvisiace problémy a prípadne im môže byť uložená aj pokuta. V nasledujúcom článku vám ukážeme jednoduchý trik, ako sa vyhnúť premeškaniu platnosti TK a EK a tým aj uloženiu pokuty.

Vyhnite sa zbytočnej pokute

Pokiaľ nestihnete svoje vozidlo dostaviť včas na technickú či emisnú kontrolu, môže vám hroziť vysoká pokuta. Tá sa môže vyšplhať až do výšky 330 eur. Nejde pritom o malé peniaze a pre mnohých motoristov táto čiastka môže znamenať značný zásah do rozpočtu. Nastavenie notifikácií na blížiaci sa koniec platnoti TK a EK je pritom jednoduchý a úplne zdarma!

Táto možnosť je tu s nami už od roku 2016, no veľa majiteľov áut o nej aj tak stále nevie. Stačí pritom len navštíviť webové stránky Jednotného informačného systému v cestnej doprave. Kliknite na odkaz nižšie a automaticky sa presmerujete na nastavenie notifikácie na blížiaci sa koniec TK a EK.

Chcem si nastaviť notifikáciu na blížiaci sa koniec TK a EK

Zaberie to pár klikov

Na stránke, ktorá sa vám zobrazí, musíte vyplniť dve políčka. Jedným z nich je evidenčné číslo vozidla, ktoré pravdepodobne poznáte naspamäť. Druhým je číslo osvedčenia o evidencii časť II. Reč je o čísle, ktoré nájdete v tzv. veľkom technickom preukaze, ktorý ste dostali k vozidlu. Konkrétnejšie umiestnenie tohto čísla vidíte na obrázku nižšie spolu s daným druhom dokladu podľa dátumu vydania.

Vzory technického preukazu (Osvedčenie o evidencii časť II) v priebehu času

Následne je potreba potvrdiť, že nie ste robot a kliknúť na tlačidlo prihlásiť.

Do príslušných políčok musíte uviesť číslo TEČ a číslo „veľkého technického preukazu“.

Zobrazí sa vám „Elektronická servisná kniha vozidla – Prehľad vozidiel“, kde uvidíte príslušné číslo VIN spoločne s evidenčným číslom a značkou vášho auta. Tu stačí kliknúť na tlačidlo „Zobraziť EKV“.

V ďalšom kroku musíte kliknúť na „Zobraziť EKV“.

Ďalej sa vám zobrazí „Elektronická knižka vozidla“, kde nájdete všetky informácie o vašom aute. Nájdete tu okrem iného aj prehľad emisných a technických kontrol, prípadne kontroly originality či iné úkony, ktoré ste na aute vykonali a sú schválené štátom. Už tu môžete vidieť v spodnej časti sekciu „Platné kontroly“. Takto si viete manuálne prezrieť, do kedy TK a EK na vašom aute platí. Pre nastavenie notifikácie však musíte kliknúť na tlačidlo „Nastaviť notifikácie“, ktoré je v pravej hornej časti EKV.

Pre nastavenie samotných notifikácií, prípadne ich zmenu, vyberte položku „Zmeniť notifikácie“.

Po kliknutí naň sa vám zobrazí formulár, kde zadáte svoje telefónne číslo a email. Naň vám príde potrebná notifikácia o blížiacom sa konci TK a EK. Celý proces je týmto hotový.

Následne už stačí len vyplniť telefónne číslo, prípadne mail, kam vám má notifikácia o bližiacom sa konci platnosti TK a EK prísť.

Okrem nastavenia notifikácie si cez príslušný portál môžete pozrieť aj iné zmeny, ktoré ste na aute v minulosti vykonali.

Zásadná zmena v povinnej výbave? Výstražný trojuholník má nahradiť nové príslušenstvo!





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ