1. časť

Rytieri, Kopernik a tehly / Poľské gotické hrady

Dovolenka v Poľsku ponúka mnoho zaujímavých lákadiel. Tentoraz sme sa zahĺbili do histórie a pozreli si päticu hradov, ktoré si pamätajú stáročia. Všetky vznikli najneskôr v 15. storočí, postavili ich križiacki rytieri z pálených tehál a dnes sa skvejú v nebývalej kráse.

Vydané  Text: 

Spoznávanie poľských gotických hradov si vyžaduje dobrodružného cestovateľského ducha. Treba sa totiž dostať na sever Poľska, do oblasti bývalého Pruska, takmer na brehu Baltského mora. Dá sa to zvládnuť za jeden deň a nie je to vôbec problém. Poliaci vystavali veľmi slušné diaľnice s povolenou rýchlosťou 140 km/h, takže cesta ubieha naozaj rýchlo. Navyše na väčšine diaľnic osobné autá neplatia, čo zvyšuje ich príťažlivosť. Akurát tankovať odporúčame mimo diaľnic. Zatiaľ čo na diaľniciach zaplatíte za benzín aj naftu približne 7 zlotých, mimo nich to bude približne 6,5 zlotého. Pre predstavu v eurách deľte 4,2.

Ak sa vám nechce ťahať 900 kilometrov na sever Poľska na jeden ťah, odporúčame zastávku s prespatím vo Varšave. Mesto sa neustále rozvíja a ponúka veľa možností na poznávanie, relax, aj skvelú kuchyňu. A odtiaľ to máte k prvému z nami navštívených hradov menej ako dve hodiny. Vyspatí to zvládnete ako nič, aj keď už musíte rátať s tým, že pôjdete aj po okreskách. To, čo v nich nájdete, bude stáť za to. Stačí sa orientovať podľa ukazovateľov Polskie Zamky Gotyckie, prípadne Szlak Kopernikowski a prídete buď k niektorému z poľských gotických hradov, alebo k miestam spojeným so životom tohto poľského učenca.

Spomedzi navštívených hradov patrí Nidzica medzi najmladšie. No i tak siaha jeho história do 15. storočia

Spomedzi navštívených hradov patrí Nidzica medzi najmladšie. No i tak siaha jeho história do 15. storočia

Vojdite cez bránu

Spoznávanie začíname na hrade Nidzica v rovnomennom mestečku. Vo vstupnom vo výške 8 zlotých dostanete sprievodcu, ktorý vám každú celú hodinu ukáže hrad aj s jeho tajomstvami. Hrad Nidzica, ktorému sa hovorí aj brána do mazurského regiónu, stojí na kopci nad lesom a ponúka veľmi zaujímavý pohľad na neveľký, no pekne zrekonštruovaný gotický hrad. Parkujeme Škodu Kodiaq na bezplatnom parkovisku pri hrade a po pár krokoch prechádzame cez bránu najprv na vonkajšie, následne na vnútorné nádvorie.

Začiatkom 15. storočia ho postavili teutónski rytieri, známi aj ako križiaci. Dnes v ňom nájdete hotelové ubytovanie, knižnicu, kultúrne a kongresové centrum vrátane dvoch koncertných miestností, pričom jedna z nich funguje aj ako galéria. Počas prehliadky spoznáte históriu osídlenia s unikátnou kolovou konštrukciou, ktorú museli vtedajší majstri vytvoriť, aby mohli postaviť budovy na okolitej močaristej pôde. Okrem toho si prezriete aj nálezy vojenských memorabílií z bitiek Prvej svetovej vojny, ako aj etnografické múzeum s potrebami z bežného života z prelomu 19. a 20. storočia. Začiatok 20. storočia hradu veľmi neprial, keď ho počas 1. aj 2. sv. vojny zničili vojská. Rekonštrukcia mu však vrátila jeho pôvodnú krásu. Ako nám povedal zanietený sprievodca, na hrade nájdete tri druhy architektúry. Prvý predstavuje gotika s lomenými oblúkmi a tehlami, z ktorých vznikli obvodové múry. Potom to bola Zawadskeho éra, čo bol predseda poľskej Štátnej rady v rokoch 1952 – 64, keď sa začalo s obnovou a rekonštrukciou hradu. No a na záver Kwašnievskeho éra, čo bol poľský prezident v rokoch 1995 až 2005, keď sa rekonštrukčné práce zavŕšili a hrad dostal súčasný vzhľad štvorcového tvaru s vnútorným nádvorím. Tu sa môžete osviežiť v miestnej reštaurácii, prípadne aj zakúpiť suveníry.

Kreslenie na steny

Táto obľúbená detská činnosť môže nadobudnúť veľmi dôležitý rozmer. Stačí, aby ste vedeli, čo kreslíte, ako kreslíte, a prečo kreslíte. Ak ste Mikuláš Kopernik a kreslíte pohyby nebeských telies na steny hradu v Olštýne (Olsztyn), prispievate k rozvoju vedomostí ľudstva.

Hrad Olštýn ponúka na svojom nádvorí posedenie v príjemnej atmosfére pod majestátnymi hradbami

Hrad Olštýn ponúka na svojom nádvorí posedenie v príjemnej atmosfére pod majestátnymi hradbami

Olštýn s približne 180 000 obyvateľmi tvorí sídlo Warmsko-mazurského vojvodstva a v slovenskom kontexte by sa zaradil na tretie miesto medzi Košice a Prešov. Turistom ponúka veľa atrakcií vonku aj vnútri vrátane observatória, takže návštevu mesta nenaruší ani daždivé počasie. V okolí mesta a vo vojvodstve sa nachádza 11 jazier, tri kempingy vrátane jedného pre kemperov a dve veľké parkoviská pri jazere s bezplatným parkovaním karavanov. Milovníkov histórie, kultúry a vzdelanosti pritiahne do Olštýna Mikuláš Kopernik, ktorý tu žil a pracoval. Práve na zámku sa nachádza jediný zachovaný astronomický prístroj na svete vyrobený Kopernikom. Ubytovacie možnosti dokážu zodpovedať na všetky požiadavky a nároky cestovateľov. Vzhľadom na jeho výhodnú centrálnu polohu sme si Olštýn a hotel Warminski vybrali ako miesto, odkiaľ sme vyrážali spoznávať ostatné hrady. Hotel ponúka veľmi príjemné ubytovanie s bohatými raňajkami vrátane lokálnych hitov ako kyslé ryby a huspenina, ale aj veľké parkovisko vrátane nabíjačky pre elektromobily.

FOTO: Čiary na stene predstavujú originálne Kopernikove záznamy pohybu nebeských telies. Na ich základe vytvoril svoj model vesmíru so Slnkom uprostred a guľatou Zemou aj ostatnými planétami a poprel dovtedy používanú Ptolemaiovu predstavu vesmíru so Zemou uprostred.

Kopernik vypočítal, že Zem je guľatá a obieha okolo Slnka, astronauti, ktorí boli vo vesmíre, to potvrdili. Už to len rozšíriť medzi ľud. Tých 480 rokov od jeho smrti ešte evidentne nestačilo

Samotné mesto na severe Poľska akoby zakonzervovalo svoje centrum v histórii. Malebné námestie vás očarí, aby vám Varmské a mazurské múzeum v gotickom hrade so vstupným 10 zlotých vyrazilo dych. Najmä preto, lebo tu Mikuláš Kopernik na stenu kreslil pohyb slnka a planét, vytvoril model slnečnej sústavy so Slnkom v strede a s guľatými planétami a zároveň tu napísal aj svoju jedinú lekársku knihu. Rovnako tu nájdete aj Kopernikov model slnečnej sústavy so slnkom v strede. A pre porovnanie aj výrazne starší Ptolemaiov, ktorý mal v strede ešte Zem.

Na hrade si okrem toho pozriete aj miestnu históriu spracovania vlny, bavlny a ľanu vrátane výroby látok, povliečok a kobercov. Oplatí sa prejsť celý hrad až po strechu, aby ste videli, ako sa s jednotlivými poschodiami menil spôsob stavby oblúkov. Svoje miesto tu majú aj sakrálne sochy, výstava vývoja interiérového zariadenia od gotiky po 20. storočie, ako aj portréty holandských šľachticov spojených s týmto regiónom. Zážitkami tu nešetria a odnesiete si odtiaľto nielen nové vedomosti, ale aj presvedčenie, že objavy a vzdelanie majú svoje miesto aj dnes.

Takto to vyzerá, keď po schodoch prechádza niekoľko stoviek rokov histórie. Vyhĺbi svoju stopu aj do tvrdého kameňa

Takto to vyzerá, keď po schodoch prechádza niekoľko stoviek rokov histórie. Vyhĺbi svoju stopu aj do tvrdého kameňa

Biskupi a podzemie

Nehľadajte za tým nič temné, to sú len hlavné poznávacie znaky malebného hradu Lidzbark Warminski. Z Olštýna je to necelých 50 km, čiže niečo okolo hodinky jazdy cez jemne zvlnený kraj s poliami a ihličnatými lesmi. Priemysel sem veľmi nezavítal a Poliaci hovoria, že región má jedno z najčistejších ovzduší v krajine.

Samotný Lidzbark Warminski, Warmská perla, alebo Benátky severu, bol viac ako 400 rokov hlavným mestom Warmského vojvodstva a zároveň sídelným hradom biskupov. Neskôr sa z neho stal sirotinec, po Druhej svetovej vojne prešiel kompletnou rekonštrukciou. Prečo spomíname podzemie? Hrad má až dve poschodia pivničných priestorov, ktoré predstavovali veľmi dôležitú súčasť každodenného života. Nielen preto, že sa v nich uskladňovali potraviny a tovar, ale aj pre ich obrannú funkciu so strieľňami. Boli tu aj krby, pomocou ktorých sa dômyselne centrálne vykuroval hrad.

Od najspodnejšieho poschodia pivníc po najvyšší bod veže absolvujete približne 150 schodov, výstup do veže predstavuje slušnú výzvu. No záverečný výhľad za to stojí.

Dnes hrad ponúka aj ubytovanie v 4-hviezdičkovom hoteli, reštauráciu a kaviareň, prípadne možnosť parkovať hneď pod jeho stenami. Ozaj, chýba vám spojenie s Mikulášom Kopernikom? Tak ten tu pôsobil v dvoch etapách na prelome 15. a 16. storočia ako dvorný fyzik. V tom čase sa o plochej Zemi začínalo veľmi intenzívne pochybovať a moderný pohľad na svet a okolitý vesmír bol plný prevratných objavov. Za 14 zlotých návšteva stojí a podľa toho, koľko času budete venovať jednotlivým exponátom, obdivovaniu obrovského obrazu Bitky pri Grunwalde, či štveraniu sa do veže, vám zaberie približne dve hodiny.

Viac na zamkigotyckie.org.pl

Spolufinancované z prostriedkov samosprávy Warmińsko-Mazurského vojvodstva a samosprávy Pomoranskej provincie
Aktivita bola spolufinancovaná z prostriedkov Samosprávy Warmsko-mazurského vojvodstva a Samosprávy Pomoranského vojvodstva




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.

ODPORÚČANÉ