Máte staré alebo poškodené stierače? Vďaka tomuto triku predĺžite ich životnosť a ušetríte desiatky eur!

Čiste čelné okno je základom bezpečnej jazdy. Čo však vtedy, ak stierače už nestierajú tak, ako by mali? Existuje jeden trik…

Vďaka jednoduchému nástroju viete ušetriť desiatky eur.
Treba však mať na pamäti, že ide skôr o dočasné riešenie.
Vydané  Text: 

Aj keď sa to možno mnohým nezdá, stierače patria medzi najdôležitejšie súčasti týkajúce sa bezpečnosti auta. Vďaka nim vidíte na cestu aj v hustom daždi. Mnoho vodičov však ich údržbu zanedbáva a častokrát sa stretávame s tým, že stierače jednoducho po čase stvrdnú a prestanú plniť svoj účel. Vtedy dochádza k obmedzeniu ich hlavného účelu – čisteniu čelného, prípadne zadného skla. V ideálnom prípade by ste mali stierače meniť približne raz za rok. Existuje však jeden trik, ako ich životnosť poriadne predĺžiť.

Ako sa stierače poškodia?

Samotný trik pred nedávnom poodhalil nemecký automobilový klub ADAC. Je však možné, že mnohí z vás ho dlhodobo využívajú. O čom je reč? V jednoduchosti by sa dalo povedať, že predlžovanie životnosti stieračov prebieha za pomoci ich orezávania. Poďme si však najskôr povedať, čo môže byť príčinou ich zničenia a ako spoznáte, že je čas na výmenu.

Hrana stieračov najčastejšie podlieha mechanickému poškodeniu.

Stierače, ako väčšina častí auta, sú spotrebným materiálom, ktorý podlieha opotrebovaniu. Samotná guma, ktorá sa stará o odstraňovanie nečistôt a vody z okien, podlieha prirodzenej degradácii a taktiež aj mechanickému poškodeniu. Ak auto stojí dlhodobo na priamom slnku, tak dochádza k zvýšenej degradácii gumy a tým pádom aj k ich zvýšenému opotrebovaniu. Svoje na procese opotrebovania zohrávajú aj rôzne mechanické vplyvy, ako napríklad nečistoty, prach či v zimných mesiacoch námraza. Určite sa už aj vám stalo, že ste v zime nechtiac aktivovali stierače a tie so sprievodom nepekného zvuku prešli po okne. Aj to má samozrejme dopad na ich životnosť.

Kedy je čas na výmenu?

Že je čas na výmenu, spoznáte napríklad podľa toho, že stierače nečistia okno tak, ako pred tým. Zanechávajú na ňom čiary, prípadne nečistoty na okne len rozotierajú a poriadne nestierajú. V priemere by sa mali preto meniť raz za rok. Pri vyššom nájazde a častejšom používaní kľudne aj raz za 6 mesiacov. No a tu prichádza na rad spomínaný trik. Nakoľko bežne sa cena stieračov pohybuje v rádoch desiatok eur, pre niekoho to môže byť značná investícia.

Pravidlo striedavého radenia a záchranárskej uličky je v zákone už 4 roky. Mnoho vodičov ho však stále nerešpektuje…

Zvýšenie životnosti stieračov jednoduchým trikom

Ako upozorňuje ADAC, častokrát neschopnosť stierať vzniká opotrebovaním hrany gumovej lišty, ktorá je v priamom kontakte s oknom. Ak sa táto časť gumy odstráni, stierač môže pokračovať vo svojej činnosti ešte niekoľko mesiacov. ADAC preto odporúča, aj z ekologických dôvodov, zakúpenie nástroja na orezávanie stieračov.

Orezávače na stierače majú rôzne cenové relácie aj prevedenia.

Ide o zariadenie za pár eur, prípade desiatok eur, ktoré dokáže predĺžiť životnosť stieračov až trojnásobne. Princíp jeho činnosti je pomerne jednoduchý. Zariadenie sa prichytí na vopred očistenú gumovú časť stierača a následne sa jedným pohybom opotrebovaná časť oreže. Z pôvodnej gumovej lišty sa vždy odstráni len malá časť a tým sa zarovná poškodenie, v dôsledku ktorého stierače nefungovali tak ako mali. V prípade, že je mechanické poškodenie výrazné, orezávanie nepomôže.

Ide len o dočasné riešenie

Je však dôležité dodať, že ani orezávanie nepomôže, ak guma na stieračoch už nemá potrebné vlastnosti. Degradácia gumy je spôsobená jednak jej samotnou životnosťou a jednak aj tým, kde auto parkujete. Orezávanie stieračov je preto skôr len dočasným riešením. Vo všeobecnosti vám preto odporúčame stierače v pravidelných intervaloch meniť za nové.

Zaseknutý uzáver palivovej nádrže: Viete, ako ho správne otvoriť?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ