Vodiči stále ignorujú pravidlo pre striedavé radenie a záchranársku uličku! Takto sa vyhnete pokutám a nehodám

Pravidlo striedavého radenia a záchranárskej uličky je v zákone už 4 roky, no mnohí vodiči ho stále ignorujú. Nájdu sa aj takí, čo ostatných jednoducho vyblokujú…

Aké pokuty hrozia za konkrétne prestupky?
Ako vytvoriť záchranársku uličku?
Vydané  Text: 

V roku 2020 vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke č. 8/2009, ktorá oficiálne prijala pravidlo pre striedavé radenie, a to aj bez príslušnej dopravnej značky, či povinnosť vytvárať záchranárske uličky. Napriek tomu, že dané pravidlá sú v slovenskej legislatíve už viac než 4 roky, mnoho vodičov ich stále nerešpektuje. Dokonca sa nájdu aj takí, ktorí svojim autom zablokujú oba jazdné pruhy len preto, aby ich nikto nemohol legálne predbehnúť. Pripomeňme si preto, ako sa pravidlo striedavého radenia alebo tiež „zipsovania“, či uličky pre záchranné zložky používa v praxi.

Ako jazdiť v jazdných pruhoch?

Novela zákona o cestnej premávke č. 8/2009, ktorá vstúpila do platnosti 1. apríla 2020 bližšie špecifikovala pravidlá pre striedavé radenie. V §10 s názvom „Jazda v jazdných pruhoch“ pribudlo hneď niekoľko zmien. Tie sa týkali najmä spôsobov radenia vozidiel v jazdných pruhoch, ktoré do tej doby boli špecifikované odlišne. Staré pravidlá v tej dobe hovorili o tom, že v mieste zbiehania dvoch pruhov cesty bez presného určenia priebežnosti, musel dať vodič vozidla v ľavom pruhu prednosť tomu, ktorý išiel v pravom.

Na Slovensku pribudnú desiatky kilometrov diaľnic bez spoplatnenia. Kedy sa tak stane?

Po prijatí legislatívnych zmien sa však situácia zmenila. Ako popisuje odstavec 6 daného paragrafu zo zmieneného zákona, pri súbežnej jazde je vodič jazdiaci v pravom jazdnom pruhu povinný dať prednosť prvému vodičovi jazdiacemu v ľavom jazdnom pruhu, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy vpravo.

Platí to aj pri obchádzaní prekážok

Rovnako to platí aj pri obchádzaní prípadnej prekážky či mieste, kde sa jazdné pruhy v jednom smere jazdy zbiehajú. Túto skutočnosť opisuje odstavec 10 nasledovne:

„Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu. Tam, kde sa jazdné pruhy v jednom smere jazdy zbiehajú, vodič idúci v priebežnom jazdnom pruhu je pri súbežnej jazde povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, ktorý sa zaraďuje do priebežného jazdného pruhu, preradenie do priebežného jazdného pruhu, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič pri zaraďovaní sa do priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v priebežnom jazdnom pruhu.

Porušili ste viac dopravných predpisov naraz? Zákon stanovuje, koľko pokút môžete dostať

Záchranárska ulička je v zákone 4 roky. Pozná ju málokto…

Čo je však dôležitejšie ako samotné striedavé radenie, je pravidlo záchranárskej uličky. Práve na odstavec 11 mnoho vodičov zabúda či už z nevedomosti alebo nepozornosti. V ňom je bližšie špecifikované aj to, že pri vytváraní záchranárskej uličky je na nevyhnutne potrebný čas vodič vozidla oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. Tu samozrejme platí, že záchranársku uličku smie využiť iba vodič vozidla s právom prednostnej jazdy alebo vodič vozidla zabezpečujúci odstránenie následkov dopravnej nehody alebo inej mimoriadnej udalosti.

Striedavé radenie a nehoda?

Aj tu platí zákon, čiže na vine je ten vodič, ktorí si nesplnil svoju povinnosť. Ako uvádza aktuálne znenie sadzobníka pokút, za nerešpektovanie odstavca 6 hrozí vodičom uloženie pokuty do výšky 70 eur. V prípade spôsobenia dopravnej nehody alebo škodovej udalosti môže byť táto sadzba ešte vyššia.

Na druhú stranu, ak vodič vozidla jazdiaceho v pruhu s prekážkou podľa odst. 10 ohrozí vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu, môže za takéto správanie dostať pokutu vo výške 50 eur. Polícia uloží vodičovi pokutu aj vtedy, ak nevytvorí záchranársku uličku. Jej výška je až 50 eur. Úrady posudzujú zneužitie záchranárskej uličky ako samostatný priestupok.

Natankovali ste nesprávne palivo? Zistite, ako sa vyhnúť drahým opravám a ušetriť peniaze!





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ