Cestopis

Záhorie so Škodou Scala: História, voda, aj zmrzlina

Rozmýšľate, kam zobrať deti na výlet? Nebolo by to poriadne leto, ak by sme vám nepriniesli zopár tipov na výlety po Záhorí. Verte, že je tam ešte čo objavovať!

Vydané  Text: 

Tábor majú deti už za sebou, dovolenku s rodičmi tiež. Starých rodičov ste už vyťažili? Prázdninových dní ešte zostáva stále dosť a vy chcete vymyslieť aktivity, ktoré by si deti zapamätali, alebo sa pri nich aspoň zmysluplne zabavili. Takže kam s nimi? Štartujeme testovacie vozidlo Škoda Scala a vyrážame na cesty.

V každom kúte niečo

Naším pravidelným čitateľom Záhorie netreba predstavovať. Do tohto malebného kraja na západe Slovenska vás pozývame pravidelne. Pritom je iba na vás, z ktorého konca ho začnete spoznávať. Bez ohľadu na to, z ktorej časti prídete, vždy rátajte s tým, že jednodňový výlet je málo. Teda, ak sa nechcete naháňať a cez jednotlivé miesta prechádzať iba s tým, že si spravíte fotku na Instagram. Prepĺňaný litrový trojvalec Škody Scala sa už ozýva. Volič prevodovky do polohy D, nech sa pohneme.

Z juhu na sever

My vyrážame z Bratislavy a putovanie ukončíme v Novom Meste nad Váhom, kde sa napojíme na diaľnicu. Škoda Scala cestou do Rohožníka, našej prvej zastávky, pokojne ukrajuje kilometre z diaľnice D2 smerom do Malaciek. Motor vďaka tempomatu drží približne 3 000 ot./min. a pokojne si uchlipkáva benzín z nádrže. Koľko, to si povieme na konci. V aute je pokojné ticho, priestoru máme dosť aj pre 4-člennú posádku s batožinou. Z diaľnice schádzame v Malackách a pokračujeme krajom mesta okolo parku.

Z Malaciek do Rohožníka vedie cez borovicové lesy cemento-betónová cesta. Napriek zaťaženiu kamiónmi si udržiava kvalitu povrchu a jazdí sa po nej veľmi príjemne. V Rohožníku na križovatke doľava, hneď potom doprava a už máte pred sebou Obecné múzeum. Otvorené majú v utorok a vo štvrtok, takže návštevu si musíte naplánovať. A čo tu uvidíte? Prenesiete sa do doby vašich starých rodičov. Väčšinu exponátov dodali obyvatelia Rohožníka a okolia.

Aby zachovali tradície, zvyky a spôsob života, ako si ho pamätali od predkov. Ak chcete viac kultúry, staršej a vznešenejšej, pokračujte do Holíča. Cesta číslo 1111 cez vojenské lesy poteší srdce každého motoristu, ktorý vie, ako narábať s autom na ceste plnej zákrut a prudkých zlomov na horizontoch. Aj keď má Škoda Scala relatívne skromný výkon, veľmi rýchlo pochopíte, že zábava nie je o výkone, ale o vašich schopnostiach.

Podvozok Scaly vám teda pripraví toľko zábavy, že si budete chcieť trasu párkrát zopakovať. Cestu 590 medzi Šaštínom-Strážami a Holíčom my považujeme za jednu z najkrajších na Záhorí. Nielen pre jej zákruty, ale aj preto, že vedie po hrebeni a otvára vám panoramatické výhľady na všetky strany.

No a čo v Holíči? Deti ocenia rozhľadňu nad mestom, odkiaľ sa im naskytne výhľad na celú krajinu Záhoria smerom na Skalicu, alebo hneď vedľa stojaci veterný mlyn. Už len sprievodné tabuľky pri nich pôsobia ako vlastiveda a dejepis v praxi. Sľúbili sme však honosnejšiu kultúru. Tú nájdete v Holíčskom zámku. Jeho história siaha až do 13. storočia a relatívne často menil majiteľov, pričom medzi nimi bol aj Matúš Čák Trenčiansky.

Najväčší rozkvet zaznamenal v prvej polovici 18. storočia, keď ho kúpil František Lotrinský. Manžel Márie Terézie a šikovný obchodník. Zámok sa stal jeho obľúbeným miestom a zvesti hovoria, že napriek ôsmim hodinám cesty z Viedne sa tu ukazoval skoro každé dva týždne.

Zámok v Holíči vás prenesie do obdobia, keď ho veľmi často navštevoval František Lotrinský, manžel Márie Terézie a veľmi šikovný podnikateľ. Smerovník pred zámkom vás navedie k ostatným zaujímavostiam v meste. Ako napríklad k vyhliadkovej veži, alebo k veternému mlynu. Oba stoja na kopci nad mestom s vynikajúcim výhľadom.

Kto by teda nechcel takúto víkendovú chatu! V letných mesiacoch môžete do jeho komnát nahliadnuť aj vy. Každý deň ponúka šesť hodinových vstupov so sprievodcom. Uvidíte napríklad Čínsku sálu, kaplnku, alebo taje pivníc a podzemia. Keď si ho chcete pozrieť iba zvonku, odporúčame prechádzku, alebo požičanie loďky a plavbu vlastnými silami po vodnej priekope, ktorá ho obklopuje.

Voda je život

Alebo tiež osvieženie, zábava, alebo čo len chcete. V lete je voda nevyhnutná súčasť každého výletu. Kde si ju užijete na Záhorí? Tento rok máme chladivý tip v horúcich dňoch – Adamovské jazerá. Keď budeteprehriati z návštevy Holíčskeho zámku, stačí sa vrátiť kúsok smerom na Kúty a z cesty číslo 2 odbočiť v Adamove doprava.

Kúsok od cesty na vás čakajú dve jazerá, bývalé štrkoviská. Severné (od príjazdovej cesty vpravo) ponúka veľmi pekne upravené trávnaté brehy, pričom tieň tvoria borovice. S radosťou a veľmi ochotnou obsluhou vás privítajú v lodenici, kde si môžete požičať vodné bicykle, prípadne zahnať hlad a smäd ponukou z miestneho bufetu. Dokonca tu nájdete aj pieskovú pláž so slnečníkmi. Hotová radosť chvíľu tu zotrvať a len tak sa dívať do modrých vodných vĺn.

Ak vás láka čosi aktívnejšie, môžete si požičať raft a zmerať sily s neďalekou riekou Morava. Po dohode vám ho dovezú do prístavu nad perejami. Južné jazero lemujú rybárske chatky a keď sa podarí, pocítite zo záhrad nezameniteľnú vôňu grilovaných rýb. Všetky potrebné kúpacie a slniace veci zbalíte do 467 litrov batožinového priestoru Scaly a vďaka veľkému otvoru ich poľahky dosiahnete.

Dotýkajte sa!

Kultúra by bola, okúpali ste sa a drobizgu sa stále máli? V takých prípadoch zvyknú pomôcť zvieratká. Za pštrosom Ernestom v minizoo salaša Sobotišťan sme vás posielali minulý rok. Teraz vám doprajeme dlhší výlet. Až pod vrchol Javoriny. V Sobotišti odbočte na cestu číslo 500 do Vrboviec. Tam doprava na 1197, až sa zrazu objavíte v Turej Lúke. Ak sa pri čítaní a kontrolovaní ciest na mape ťukáte do čela, robíte dobre. Je to síce ďalej, ale oveľa krajšia cesta.

Aj Škoda Scala na nej ukázala, že odpruženie na možno nie najlepších cestách pre ňu nepredstavuje výzvu, dvojspojková prevodovka zaradila vždy tak, že sa nepýtalo pomáhať jej páčkami pod volantom. Keď pridáte, isto ich pobavíte preťažením v zákrutách a na terénnych vlnách.

Až prídete do obce Lubina s jej Farmaparkom, čiže kontaktnou zoo. Cez letné prázdniny majú otvorené každý deň do 18., do novembra cez víkendy a sviatky. Tešia sa na vás miniatúrne hospodárske zvieratká, ťava, králiky, páv, lesné zvieratká a mnoho ďalšieho. Okrem toho možnosť kŕmenia a kojenia, jazda na koňoch. Na celý deň program zaistený.

Farmapark v obci Lubina pod vrchom Javorina vás privíta aj so svojimi zvieracími obyvateľmi, ktorých môžete kŕmiť, hladkať a hrať sa s nimi, čo ocenia najmä mládežníci. Obecné múzeum v Rohožníku vám priblíži život predkov aj s ich zvykmi a obyčajmi a po celom dni určite oceníte zmrzlinu. Ideálne jadranskú vo viacerých mestách Záhoria.

Tajný tip? Kúsok odtiaľ, smerom na Javorinu, nájdete skvostný hostinec vychválený všetkými podstatnými influencermi, ktorí sa špecializujú na gastronómiu. Choďte, stojí to za to. Stretnete sa s lokálnou a veľmi autentickou kuchyňou. A západ slnka z ich terasy si dáte na pozadie obrazovky.

Vítané schladenie

Ale sľúbili sme vám zmrzlinu. V Stupave u Samira, v Malackách, v Senici aj v Šaštíne-Strážach vám ju pripravia praví Balkánci, hľadajte pestrý nápis Jadranská zmrzlina. Podľa toho, koľko ľudí čaká v rade na zmrzlinu, usudzujeme, že je naozaj skvostná. Za kopček zaplatíte v Šaštíne-Strážach veľmi prijateľné 1 euro a pre netolerantných mlieko ponúkajú aj ovocné sorbety. Je na vás, pre ktorý zo zážitkov Záhoria sa rozhodnete. No každý z tých, ktorý spomíname, stojí za návštevu.

Rýchlo pochopiteľné ovládanie a veľký batožinový priestor. Model Scala využíva všetky klasické lákadlá značky Škoda na to, aby ponúkol rodinám ideálneho spoločníka na každý deň, aj na cestovateľské zážitky

A ako to zvládala Škoda Scala? Napriek takmer 30 stupňom vonku bez námahy udržiavala vďaka klimatizácii v interiéri pohodu, navigovala pomocou Apple CarPlay a tých vyše 300 km nebolo vďaka pohodlným, no primerane tuhým sedadlám vôbec cítiť. Aj so svižnou jazdou a diaľnicou si udržala spotrebu pod 6l/100 km, čím potvrdila, že s ňou môžete spoľahlivo rátať ako s odhodlaným rodinným spoločníkom pripraveným aj na dlhšie cesty. Napríklad aj krížom-krážom po Záhorí.

 Realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky

Realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.

ODPORÚČANÉ