VIDEO: Takmer 2400 kilometrov na jednu nádrž? Toto auto máte možno doma aj vy!

Prejsť na jednu nádrž takmer 2400 kilometrov nie je samozrejmosť. S týmto autom sa to dá zvládnuť aj bez úprav.

Dvojici z YouTube sa takmer podarilo prekonať rekord z roku 2012.
Spotreba počas testu bola len niečo cez 3 litre paliva na 100 km!
Vydané  Text: 

Dojazd áut je disciplína, ktorá sa v súčasnosti rieši takmer na každom fronte. Elektrické autá vo všeobecnosti disponujú nižším dojazdom než tie spaľovacie, no nájdu sa aj výnimky. Avšak z času na čas sa na internete objaví zaujímavý rekord, ktorý zachytáva bežné auto s veľkým dojazdom prípadne nájazdom. Niečo obdobné sa teraz podarilo dvojici zo známeho youtubového kanála s názvom Joe Achilles. Počas svojho testu totiž dokázali s klasickým VW Passat prejsť takmer 2400 kilometrov na jednu nádrž.

Medzi dvoma kontinentmi

Konkrétne išlo o Volkswagen Passat z roku 2011 s motorizáciou 1.6 TDI BlueMotion v spojení so 6-stupňovým manuálom. Tento agregát patril medzi pomerne obľúbené a dnes ho nájdeme vo veľkom množstve áut v bazároch. Z hľadiska technických špecifikácií pritom nejde o žiadny extrém. Motor dosahuje výkon 77 kW a krútiaci moment 250 Nm. Objem jeho palivovej nádrže je 70 litrov, pričom dodatočných 7 litrov za ukrýva v palivovom systéme. Celkovo tak so sebou dvojica počas testu viezla 77 litrov nafty.

Celá cesta začala v Maroku, odkiaľ test pokračoval cez Gibraltár, naprieč Španielskom, po západnom pobreží Francúzska, až do Londýna. S cieľom maximalizovať dojazd auta sa dvojica musela uspokojiť s obmedzeným výkonom klimatizácie a taktiež aj s istými rýchlostnými limitmi. Ako je z kamerových záznamov zrejmé, počas cesty po diaľnici neprekročila ich rýchlosť úroveň 60 míľ za hodinu, čo zodpovedá približne 100 km/h.

vw passat dojazd 2400 km

Zobrazenie trasy z Maroka až do Londýna

Skoro 2400 kilometrov bez tankovania

Zaujímavosťou je, že po prejdení celého Španielska a Francúzska Volkswagen Passat ukázal nulový dojazd tesne pred vstupom do Eurotunela. V ten moment mali testovací jazdci za sebou už viac než 2200 kilometrov. Napriek tomu však test pokračoval aj ďalej, pričom od momentu, kedy palubný počítač ukázal nulový dojazd až do momentu, kedy auto zastavilo v dôsledku prázdneho palivového systému, dokázali jazdci prejsť ďalších takmer 200 kilometrov. Celkovo tak na jednu nádrž zvládli až 2388,75 km, s finálnou spotrebou len 3,22 l/100km. Skutočne úctyhodné číslo.

Nádej pre klasické autá aj po roku 2035 žije! Na stole je nový návrh, ktorý ich môže zachrániť

Na tomto mieste je dôležité pripomenúť, že auto nemalo žiadne zásadnejšie úpravy. Išlo o sériový Volkswagen Passat, ktorého jediným vylepšením boli pneumatiky Michelin e-Primacy, ktoré majú znížený valivý odpor a sú určené predovšetkým pre elektrifikované autá. Aj keď sa samotná prejdená vzdialenosť môže zdať rekordná, nie je tomu tak. Celkový rekord takmer 2500 kilometrov drží tiež Volkswagen Passat. Tento rekord sa podarilo zaknihovať ešte v roku 2012.


 

Zdroje:  YouTube




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ