BECEP: Vízia nula

Týchto 10 vecí pri cestovaní určite dodržiavajte

Telefón, autosedačky, únava, alkohol či stav auta. Pojmy, ktoré si v súvislosti s bezpečnosťou cestovania musíme neustále pripomínať.

Vydané  Text: 

Vašu dovolenku, či výlet do zahraničia, vám môžu znepríjemniť rôzne udalosti. Veľmi často si pobyt v zahraničí ľudia sami skomplikujú tým, že nedodržia jednu z nasledujúcich zásad bezpečnej jazdy.

1. Vždy sa pripútajte správnym spôsobom. Spodný pás vás má obopínať čo najnižšie nad nohami tak, aby nezasahoval do oblasti žalúdka. Diagonálna časť pásu má viesť cez rameno a nie cez oblasť krku.

2. Deti, ktoré musia podľa zákona sedieť v detskej autosedačke alebo na podsedáku, riadne pripútajte. Detská autosedačka musí byť upevnená v súlade s návodom výrobcu.

3. Skontrolujte si správne nastavenie sedadla, volantu, zrkadiel aj hlavovej opierky, nech je pre vás šoférovanie čo najpohodlnejšie.

4. Na kryty airbagov neumiestňujte žiadne predmety. Detská autosedačka, ktorá je otočená proti smeru jazdy, môže byť umiestnená na prednom sedadle, len ak ste predtým deaktivovali airbag spolujazdca.

5. Predtým, ako sa vydáte na cestu, skontrolujte technický stav auta, najmä hĺbku dezénu pneumatík, tlak v pneumatikách, funkčnosť svetiel, bŕzd a skontrolujte hladinu prevádzkových kvapalín. Nezabudnite ani na povinnú výbavu, ktorá sa môže v rôznych krajinách líšiť.

6. Ak cestujete do zahraničia, buďte zodpovedný a oboznámte sa s konkrétnymi dopravnými predpismi danej krajiny. Zistite si rýchlostné obmedzenia a dopravné predpisy aj tých krajín, ktorými budete iba prechádzať.

7. Na cestu si vyhraďte dostatok času. Dodržiavajte rýchlostné limity, prispôsobujte jazdu stavu vozovky, aktuálnemu počasiu a udržujte dostatočný odstup od ostatných vozidiel.

8. Keď jazdíte, vyhýbajte sa alkoholu. Aj keď sa v niektorých krajinách toleruje určité množstvo alkoholu za volantom, najbezpečnejšie je jazdiť vždy s 0,00 ‰.

9. Ak potrebujete počas jazdy použiť mobilný telefón, využívajte zásadne systém „voľné ruky“ (handsfree).

Inzercia

10. Ak ste unavený, nejazdite. Na dlhej ceste vám odporúčame robiť si pravidelné prestávky. Pite dostatok tekutín a auto sa snažte parkovať v tieni.





ODPORÚČANÉ