Alkohol na cestách

Škody následkom jazdy pod vplyvom alkoholu stúpajú

Až za 12% všetkým nehôd, ktoré sa stali minulý rok na Slovensku, môže alkohol. UNIQA upozorňuje, že jazda pod vplyvom alkoholu je na Slovensku stále problém a ľudí neodrádza ani fakt, že škody, ktoré jazdou spôsobia inému, vymáha poisťovňa späť. V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu nesie dokonca zodpovednosť aj dospelý poškodený spolujazdec.

Vydané  Text: 

U NIQA eviduje za minulý rok 246 dopravných nehôd spôsobených alkoholom. Najvyššia škoda predstavovala takmer 406 000 € v Česku a cca 52 000 € na Slovensku. Ide však len o nahlásené poistné udalosti, pri ktorých policajná hliadka zistila u vodiča alkohol. Je preto pravdepodobné, že vodičov, ktorí si pred jazdou vypili, jazdí po cestách oveľa viac.

„Sú vodiči, ktorí z miesta nehody odídu. Ďalší nikomu inému škodu nespôsobia (napr. len narazia do stĺpika alebo inej pevnej prekážky), z miesta nehody odídu a vyviaznu bez ujmy a teda o nich nevieme. A posledná skupina, ktorá sa s alkoholom v krvi presúva z jedného miesta na druhé a nič nespôsobí – tí poisťovňu „minú“ úplne,“ hovorí manažér likvidácie udalostí z poistenia motorových vozidiel UNIQA Jiří Moravec. Sankcie za nehodu spôsobenú pod vplyvom alkoholu sú pritom v poisťovni prísne.

Vinu za alkohol nesie nielen vodič, ale aj spolujazdec

Nezabúdajte, že ani po malom poháriku si nesmiete sadnúť za volant! V prípade havárie poisťovňa vyplatí z PZP plnenie poškodeným, je však oprávnená od svojho klienta regresom vymáhať náhradu škody až do výšky 100 % plnenia. V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu nesie dokonca zodpovednosť aj dospelý poškodený spolujazdec.

Inzercia

Ak sa dokáže, že si vedome sadol do auta vodičovi pod vplyvom alkoholu, poisťovňa mu môže znížiť plnenie za vzniknuté škody či zranenie,“ vysvetľuje J. Moravec z UNIQA. Za jazdu pod vplyvom alkoholu sa kráti plnenie aj v prípade škody vzniknutej na havarijne poistenom vozidle. „V prípade, že sa zistí požitie alkoholu u vodiča, pristupujeme k zníženiu poistného plnenia v závislosti od zistenej výšky promile alkoholu v krvi, spravidla o 50 %,“ hovorí J. Moravec.

Alkohol za volantom UNIQA eviduje prípad, kedy vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil škodu na majetku a poškodil stĺp trolejového vedenia. Poškodenému vyplatila UNIQA náhradu škody vo výške 32 132 €, voči vodičovi sme však uplatnili postih vo výške 100 % vyplatenej sumy.

Najvyššie vyplatené plnenie na Slovensku, ktoré spôsobila jazda pod vplyvom alkoholu, predstavovalo 52 000 €. Jiří Moravec z UNIQA: „Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil kolíziu, pri ktorej utrpel náš klient škody na vozidle a majetku. Z havarijného poistenia sme mu škodu vyplatili a následne sme si ju v plnej výške uplatnili v poisťovni, kde mal PZP uzatvorené vinník nehody. Keďže dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu, jeho poisťovňa následne celú čiastku vymáhala od neho späť.“

Inzercia

Inzercia

Na Veľkonočný pondelok určite nezabudne vodič, ktorý si neustriehol hladinu alkoholu v krvi. Po návrate zo šibačky sa snažil zaparkovať svoje auto na sídliskovom parkovisku, pričom poškodil naraz až 5 áut. Privolaná policajná hliadka mu namerala v krvi takmer 1 promile alkoholu. Škody na okolostojacich autách sa hradili z PZP vodiča. Poškodení tak boli síce obratom vo svojich nárokoch uspokojení, poisťovňa však od vodiča požadovala celú škodu spätne zaplatiť.

Len nedávno sme riešili prípad sťažnosti klienta, ktorý nebol spokojný s postupom poisťovne, ktorá od neho spätne žiadala uhradiť celú škodu na zdraví a majetku, ktorú spôsobil. V krvi mal 2,6 promile alkoholu,“ hovorí J. Moravec z UNIQA.





ODPORÚČANÉ