História autopriemyslu

Rolls-Royce oslavuje 120 rokov na automobilovej scéne. Spoznajte príbeh tejto ikonickej značky

Rolls-Royce bola vždy značka luxusu, dnes nové modely stoja od 200-tisíc eur vyššie, pričom za špeciálne vyrobené exempláre sa platia desiatky miliónov.

Vydané  Text: 

Presne 4. mája 2024 oslávi britská automobilka Rolls-Royce svoje 120. narodeniny. Celý názov spoločnosti znie: Rolls-Royce Motor Cars a netreba si ho spájať so spoločnosťou Rolls-Royce plc. Podobný názov, ale  odlišná výroba. Rolls-Royce plc sa venuje výrobe motorov a pohonných systémov v leteckom sektore pre firmy ako Boeing a Airbus. Najznámejším lietadlo, ktoré používa motory od tejto firmy je najväčšie dopravné lietalo na svete Airbus A380.

Naproti tomu firma Rolls-Royce Motor Cars je zameraná na výrobu osobných automobilov. Nie pásovú výrobu ako poznáme pri iných výrobcoch, ale na ručnú výrobu na mieru pre jednotlivých klientov z celého sveta v rámci programu Bespoke.

Vďaka tomuto programu vznikajú skutočne luxusné produkty, ktoré patria k najviac uznávaným, obdivovaným a žiadaným na celom svete. Spoločnosť Rolls-Royce sídliaca v britskom Goodwoode (Západný Sussex) má v súčasnosti viac ako 2 500 pracovníkov. Zároveň je to jediné miesto na svete, kde sa navrhujú, konštruujú s precíznou a dôslednou ručnou prácou vozidlá.

Najvyšší vrchol predaja dosiahla automobilka v roku 2023, keď sa je podarilo predať až 6 000 ks vozidiel po celom svete. V súčasnosti je 100 % dcérskou spoločnosťou BMW Group.

Ako uvažuje muž stojaci za úspechom značky Rolls-Royce: Torsten Müller-Ötvös odchádza do dôchodku po nevídanom raste firmy

Vznik značky

Písal sa rok 1904. Motorizmus bol ešte v plienkach. Hoci Karl Friedrich Benz vyrobil už v roku 1886 prvé vozidlo s motorom spaľujúcim benzín, nebolo to skutočné vozidlo na štyroch kolesách. Bola to jednoducho motorová trojkolka. Na dlhé roky ostali automobily len koníčkom odvážnych a bohatých nadšencov. Prelomovým rokom sa stal až rok 1913, kedy Henry Ford predstavil svetu prvú montážnu linku a spustil prvú pásovú výrobu automobilov.

Vďaka tejto inovácii sa stali automobily dostupnými pre väčšinu populácie. Ale späť k firme Rolls-Royce. Všetko sa začalo v roku 1902, kedy si Henry Royce (návrhár a výrobca menších zariadení, ako napríklad domové zvončeky napájané z batérie) zadovážil svoj prvý automobil, francúzsky model Decauville 10 HP. Jeho voľba padla na Decauville práve preto, lebo to bol excelentný automobil modernej konštrukcie, ktorý nemal veľa konkurentov.

To bol jeden z dôvodov, prečo sa Royce rozhodol rozoberať tento automobil, analyzovať každú jeho jednu súčiastku a neskôr od nuly skonštruovať svoje vlastné motorové vozidlo.  Na danú dobu bolo Decauville svojim spôsobom veľmi vyspelé a prepracované vozidlo, preto sa Royce rozhodol preniesť niektoré kľúčové prvky aj do vlastnej konštrukcie: napríklad dvojvalcový motor, hnací hriadeľ a diferenciál namiesto reťaze, samozrejme upravené podľa seba.

Presným opakom Henryo Roycea bol Charles Stewart Rolls. Bol uhladený aristokrat, s dobrými spoločenskými kontaktmi a mimoriadne vzdelaný. Obaja páni mali však niečo spoločné. Bola to vášeň pre stroje a ich konštruovanie.

V januári 1902 si Rolls otvoril na západe Londýna jednu z prvých predajní automobilov vo Veľkej Británii, ktorá sa zaoberala s dovozom a predajom francúzskych automobilov Panhard a Mors a vozidiel značky Minerva (vyrábaná v Belgicku). Avšak Rollsa trápila jedna podstatná vec, že všetky automobily boli vyrábané mimo Veľkej Británie. Postupom času tak potreby oboch pánov Henryho Roycea a Charlesa Stewarta Rollsa (jeden hľadal trh pre svoje výrobky a druhý hľadal domáci produkt na otrasenie trhom) položili základy partnerstva, ktoré sa po prvom stretnutí 4. mája 1904 stalo skutočnosťou.

Dôležitá spojka

Toto partnerstvo by nevzniklo bez dôležitého človeka. Tým človekom bol Henry Edmunds. Edmunds bol v tom čase riaditeľom spoločnosti Royce Limited a jazdil na jednom z jej prvých vyrobených automobilov 10 HP.

Z veľkého nadšenia pre tento automobil sa prostredníctvom Edmundsona sprostredkovalo stretnutie v hoteli Midland v Manchesteri Rollsa a Roycera. Po návrate z Manchesteru do Londýna Rolls povedal, že našiel „najlepšieho konštruktéra automobilov na svete“.

Týmto sa uzavrela dohoda, že Rolls bude predávať všetky automobily, ktoré Royce vyrobí. Tak vo výnimočne plodnej, dynamickej a optimistickej epoche svetových dejín vznikla značka Rolls-Royce. Royce a Rolls  navrhli a vyrobili stroj, ktorého konštrukcia, výkonnosť, spoľahlivosť a životnosť prekonala všetko, čo bolo dovtedy známe.

Nový Rolls-Royce Amethyst Droptail: Takto vyzerá pocta rodinnému dedičstvu, keď si niekto rodinu skutočne váži

Odkaz pre súčasnosť

Dva významné mená, v časoch vizionárov o budúcom svete, položili štandard, ktorí stanovil a v súčasnosti stále poháňa inovácie a vylepšenia kamkoľvek ľudské oko dovidí. Rolls and Royce úspešne dokončili svoju misiu vytvoriť „najlepší automobil na svete“. Odovzdali svoje mená dynastii motorových vozidiel, ktorá pre celý svet stanovila a stále aktualizuje definíciu superluxusného vozenia. „Rolls-Royce sa zrodil do tohto výnimočne dynamického, kreatívneho sveta a začal ho zásadne a nezmazateľne pretvárať. Spätný pohľad na prvé stretnutie pánov Rollsa a Roycea vytvára zdanie osudového momentu. Keď sa pozrieme na to, v akých bodoch sa pretli ich životné príbehy a kariéry, bolo to takmer nevyhnutné. Sme hrdí, že im môžeme po 120 rokoch stále vzdať hold a ďalej pokračovať v ich pozoruhodnom historickom odkaze.“Andrew Ball, riaditeľ korporátnych vzťahov a historického dedičstva, Rolls-Royce Motor Cars.

Bentley svoj prvý elektromobil odkladá a odsúva svoje ciele. Medzitým nám Rolls-Royce ukázal Spectre v Bratislave

Pár zaujímavosti na záver

Ak by mal niekto záujem na Slovensku kúpiť si akýkoľvek model Roll-Royce má len dve možnosti. Prvá možnosť je objednať si model cez oficiálnu webovú stránku britkej automobilky alebo odcestovať do predajne v Českej republike. Od roku 2016 tam pôsobí predajca Rolls-Royce Motor Car Prague. Od svojho vzniku predali viac ako 300 áut. Zákazník, ktorý si chce dopriať niektorý z luxusných modelov, musí mať poriadne veľké konto a veľkú dávku trpezlivosti. Najlacnejší Rolls-Royce si vypýta minimálne 198 000 €. Táto cena je za model Wraith. Najdrahším modelom je Phantom s cenovkou začínajúcou na 400 000 €.

Hovoríme o základných výbavách. Využitím programu Bespoke sa ceny výrazne navýšia. Majiteľ si musí na svoje vysnívané auto počkať jeden až dva roky – v závislosti od individuálnej konfigurácie.

 

Zdroje:  tlačová správa Rolls-Royce





ODPORÚČANÉ