Pokuta za esemeskovane za volantom je to najmenej. Štatistiky z USA ukázali alarmujúcu realitu

Písanie správ za volantom je nebezpečnejšie ako jazdiť v opitosti.
Vydané  Text: 
Každý šofér vie, že písanie správ za volantom rozptyľuje jeho pozornosť a je preto nebezpečné. Aj napriek tomu to z času na čas robí a zabúda na dôsledky. Výskumy v Spojených štátoch, kde je esemeskovanie jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd, prinášajú alarmujúce údaje.
1. Ľudia, ktorí počas šoférovania píšu správu, sú v 6-krát väčšom riziku dopravnej nehody ako šoféri, ktorí sú intoxikovaní alkoholom alebo drogami. **Esemeskovanie je teda nebezpečnejšie ako alkohol za volantom**. 2. Šoférovi trvá v priemere 5 sekúnd, kým napíše správu. Ak jazdí rýchlosťou 88 km/h a pozrie sa dole na mobil na 5 sekúnd, **prejde dĺžku futbalového ihriska**. Maximálny čas, počas ktorého sa môže šofér bezpečne pozrieť inde ako na cestu, sú 2 sekundy. 3. V Amerike zomrie **každý deň** 11 tínedžerov kvôli esemeskovaniu počas šoférovania. Tínedžeri sú preto podľa štatistiky až v 400-krát väčšom riziku nehody spôsobenej textovaním ako dospelí vodiči. 4. Podľa National Safety Council vedie používanie smartfónu počas šoférovania k **6 miliónom nehodám ročne**. 6. Štúdia z univerzity v Utahu dokázala, že mladý šofér, ktorý používa mobil, má rovnaký **reakčný čas ako 70-ročný šofér**, ktorý mobil nepoužíva. 7. 64% všetkých dopravných nehôd v USA je zapríčinených používaním mobilu počas šoférovania. 8. Iba v USA je každý rok zranených 421-tisíc ľudí v dôsledku používania mobilu za volantom.
Moderné technológie sa stali súčasťou našich životov a niekedy si ani neuvedomujeme, aký negatívny vplyv majú na naše bežné životy. Ľudia sa stávajú čoraz častejšie závislými od telefónov a ich nedostupnosť vnímajú ako hrozbu. Výrobcovia automobilov sa stále častejšie zaoberajú možnosťami, ako zvýšiť bezpečnosť jazdy, avšak v prvom rade by mal každý vodič prevziať zodpovednosť do vlastných rúk a pochopiť, že používaním telefónu počas šoférovania neohrozuje iba seba, ale aj spolujazdcov a ostatných ľudí okolo seba.
Video nižšie poukazuje na dôsledky písania SMS správ, chatovania a telefonovania za volantom. Nie sú tam žiadne tragédie, ale iba nehody, v ktorých figurovali mladí ľudia s očami nalepenými na displeji mobilu. Video by malo byť výstrahou všetkým, ktorí počas jazdy používajú mobily a myslia si, že práve im sa nič nestane.








Pokračujte na ďalší príspevok »