Najťažšie, najrýchlejšie, najdrahšie. Zopár šokujúcich faktov o vozidlách

Automobilový priemysel narastá raketovou rýchlosťou a jeho hranice sa neustále posúvajú. Každý rok sú prekonávané rekordy či už v predaji, výrobe alebo samotných vlastnostiach auta. Ponúkame vám výber tých najzaujímavejších čísel.
Vydané  Text: 
### Najťažšie pozemné vozidlo na svete váži viac než 14-tisíc ton. Bagger 288 bol vyrobený nemeckou spoločnosťou Krupp v roku 1978 a mal hmotnosť neskutočných 13 500 ton. Tento bager vysoký 95 metrov, dlhý 215 metrov a s hmotnosťou viac ako 14 000 ton slúži na preťažovanie predchádzajúce ťažbe uhlia. Dokáže vybagrovať 240-tisíc ton uhlia denne, čo je približne ako vykopať 30 metrov hlboké futbalové ihrisko. Uhlie, ktoré sa za deň vyťaží, naplní 2 400 vagónov. Tento stroj ovládajú piati ľudia. V roku 1995 bol mierne prekonaný nástupcom **Bagger 293** s hmotnosťou 14 200 ton.
Výber TOP30 crossoverov a malých SUV predávaných na Slovensku
### V súčasnosti sa na svete používa približne 1,2 miliardy áut. V roku 2010 bola prekročená hranica jednej miliardy vozidiel a o menej ako štyri roky stúpol počet áut na cestách na 1,2 miliardy. Očakáva sa, že v roku 2035 toto číslo narastie na **dve miliardy áut**. Zaujímavé číslo je tiež počet predaných áut, v roku 2016 predaje dosiahli 88,1 milióna nových áut vrátane ľahkých vozidiel.
Jedným z riešení preplnených parkovísk sú vertikálne parkovacie domy, v ktorých sú autá do slotov umiestňované pomocou automatizovaných robotov.
### V roku 2016 bolo vyrobených viac než 70 miliónov áut. Do tohto čísla rátame všetky motorové vozidlá s minimálne štyrmi kolesami, ktoré slúžia na prevážanie pasažierov. V roku 2016 bolo vyrobených presne 72 105 435 áut. Tretina z nich pochádza z Číny, takmer 11% áut bolo vyrobených v Japonsku a 8% v Nemecku. Viac ako 60% áut bolo vyrobených v Ázii a Oceánii a iba 26% v Európe. Slovensko sa nachádza na 15. mieste, s podielom 1,4% vyrobených áut, čo predstavuje približne 1 milión áut za rok.
### Priemerné auto tvoria desiatky tisíc súčiastok. Priemerné auto je vyrobené z približne 30-tisíc súčiastok. Napríklad už len karoséria auta značky Mercedes-Benz je tvorená 10-tisíc súčiastkami a dielmi.
### Najrýchlejšie auto na svete dosahuje rýchlosť takmer 500 km/h. Najrýchlejších autom na svete je Hennessey Venom F5 vyrobené v roku 2017 s maximálnou dosiahnutou rýchlosťou 484 km/h a zrýchlením z nula na 97 km/h za 2 sekundy.

Hennessey Venom F5 chce dobehnúť tornádo

Za najrýchlejším autom na svete nemusí byť mamutí koncern ani renomovaná značka, ovenčená víťazstvami v množstve pretekov. Pokojne môže vzniknúť v garáži kdesi v Texase.


### Najdrahšie auto na svete je Rolls-Royce Sweptail. Stálo rovných 13 miliónov dolárov a svoju cenu si získalo najmä vďaka svojej jedinečnosti, keďže ide o model absolútne prispôsobený požiadavkám zákazníka. jeho vzhľad je inšpirovaný inými modelmi danej značky ale tiež jachtami. Takmer každá časť auta je unikátna a zhotovenie tohto modelu trvalo 4 roky, čo sa samozrejme odzrkadlilo aj na jeho cene.

Rolls-Royce Sweptail kombinuje dizajny Bentley a Rollsu v jeden unikát

S cenou 10 miliónov britských libier je najdrahším novým automobilom na svete, v Goodwoode ho vyrobili na objednávku istého „špeciálneho zákazníka“, ktorý si už v minulosti nechal na mieru vyrobiť aj dva kusy Ferrari F12 TRS.








Pokračujte na ďalší príspevok »