Na novom Passate necháte oči. Má ale priveľa háčikov.

Svojím spôsobom je to návrat k charakteru generácie B6, ktorá dodnes tvorí typický obraz európskych ciest.
Vydané  Text: 
Volkswagen Passat sa vyrába od roku 1973 a aktuálna generácia B8 čaká na modernizáciu. Nový Passat mal prísť už koncom minulého roka, lenže automobilku zdržali nové normy WLTP a preto sme nedávno informovali iba o tom, že automobilový koncern novú verziu testuje v zimných podmienkach. Prototypy vozidiel boli pritom dôkladne maskované. Viditeľne nadväzuje na dizajn Touaregu, čo Passatu dodalo na serióznosti, imidži vyspelého a drahého auta. Americký Passat je **predobrazom toho európskeho**, ktorý očakávame v najbližšom období. Má ale niekoľko špecifík, ktoré ho od „našej“ verzie výraznejšie odlíšia. Dizajn nového európskeho Passatu nám teda ostáva naďalej utajený, ale americký Volkswagen medzičasom predstavil na autosalóne v Detroite úplne novú generáciu Passatu. Stredne veľký sedan pre Spojené štáty vyzerá skvele a viditeľne nachádza inšpiráciu vo veľkom esúvečku Touareg. Preberá od neho dizajn predných svetlometov a tiež rozmernú masku chladiča s horizontálnym chrómovým rebrovaním. Očakávame, že európska verzia bude veľmi podobná. **Americký Passat nie je totožný s tým európskym**. Volkswagen USA uvádza, že sa jedná o novú generáciu, dôslednejší pohľad na oficiálne fotografie ale dáva tušiť, že výrobca ukázal skôr detailne modernizovaný automobil. Najväčším rozdielom medzi americkým a európskym Passatom je podvozok. Ten predávaný v USA stojí na platforme NMS (New Midsize Sedan), zatiaľ čo európsky využíva výhody modulárnej platformy MQB. S tým idú ruka v ruke aj rozmery automobilu, ktorý je pre americký trh o niekoľko milimetrov dlhší a disponuje o niečo väčším rázvorom.
Nepochybujeme, že takýto nárast by bol zaujímavý aj pre európskeho zákazníka, ale ľudia v USA a v Číne, kde sa Passat stojaci na NMS predáva tiež, majú predsa len o niečo iné nároky na rozmery.
Súčasná ôsma generácia Volkswagenu Passat reprezentuje súhru moderného dizajnu, vysokej efektivity, vyspelých technológií a relatívnej dostupnosti. Vyrába sa ako sedan a kombi, ktoré výrobca označuje ako Variant. Každá nová generácia nadväzovala na tú prechádzajúcu, pričom výroba modelu započala v roku 1973 – teda pred 46 rokmi, takmer polstoročím! Za tieto viac ako štyri dekády sa stal Passat nositeľom inovácií a kľúčových dizanových prvkov, ktoré si potom osvojili aj ostatné modely výrobcu. Nepochybne najznámejšou generáciou Passatu je B6 vyrábaná v rokoch 2005 až 2014, ktorá dodnes tvorí typický obraz našich i celoeurópskych ciest.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »