V Tokiu ukázali prvý Lamborghini Aventador „bez predných svetiel“, vyzerá úžasne

Automobilový dizajn vždy prechádzal vývojom, ktorý bol úzko zviazaný s novými technológiami. Momentálne majú dizajnéri voľné ruky vďaka osvetľovacej technike LED, ktorá sa pomaly stáva štandardom.
Vydané  Text: 
Autosalóny v roku 2019 by sa mali niesť predovšetkým v znamení elektromobility, to ale neznamená, že klasiky ostanú bokom. Tokyo Auto Salon 2019 privítal okrem iných aj tuningové spoločnosti, medzi nimi tiež Live To Offend. Spoločnosť vyrobila kit pre Lamborghini Aventador Roadster s dvanásťvalcom, ktorý pôvodne navrhol britský umelec Khyzyl Saleem. Bodykit pre Lamborghini Aventador priniesol superšportovému automobilu estetické vylepšenia, z ktorých do očí udierajú práve úpravy predných partií.
Z Aventadoru zmizli typické oči nahnevaného býka – ploché svetlomety zarovnané s kapotou. Namiesto nich je automobil vybavený iba LED pásmi pre denné svietenie v tvare písmena ypsilon. Stretávacie svetlomety sa presunuli bližšie k vozovke a sú takpovediac utopené v členitej prednej časti Aventadora medzi spojlermi. Vďaka tomu automobil vyzerá akoby navrhnutý pre film, ktorého dej sa odohráva v blízkej budúcnosti.
Odstránenie predných svetlometov z kapoty malo za dôsledok, že Lamborghini zásadným spôsobom zmenilo svoj vzhľad. Predné svetlá sú totiž tým najpodstatnejším, čo tvorí celkový charakter vozidla a keď ich nahradíte iba denným svietením, otvoria sa celkom nové možnosti. Prioritizovanie LED pásov denného svietenia a vizuálne potláčanie stretávacích, diaľkových a hmlových svetiel je nový trend. Pozrite sa napríklad na Hyundai Santa Fe alebo Hyundai Kona, ktorým sa podarilo tento koncept dotiahnuť do zdanlivej dokonalosti. Tento dizajnový princíp tiež môžeme sledovať v aktuálnych modelov francúzskej značky Citroën alebo v elektromobile KIA Soul EV (ako aj jeho verziách so spaľovacími motormi).
Aventador s revolučným dizajnom predných svetiel teda nie je oficiálnym modelom talianskej automobilky, ale dielom tuningovej spoločnosti. Neznamená to však, že by si mali fanúšikovia značky zúfať. Lamborghini iba nedávno predstavilo **nový Huracan Evo**, ktorý odprezentovalo v úžasnej oranžovej úprave s pútavým čierno-šedým hranatým interiérom. Superšport je vybavený novou generáciou motora V10 s objemom 5,2 litra a maximálnym výkonom **470 kW (640 koní)** pri 8 000 ot./min. Najvyšší krútiaci moment 600 Nm motor dosahuje pri 6 500 ot./min a so suchou hmotnosťou 1 422 kg dosahuje skvelý pomer výkonu a hmotnosti: 2,22 kg na jednu konskú silu.
Zrýchlenie nového superšportu je **fantastických 2,9 sekundy** z nuly na 100 km/h a rýchlosť 200 km/h dosiahne už za 9 sekúnd. Viete si predstaviť tie tlaky za volantom? Sme ohromení. Maximálna rýchlosť Lamborghini Huracan Evo v modelovom roku 2019 predstavuje 325 km/h.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »