Fotogaléria:VW Scirocco R

Pred autosalónom v Tokiu predstavil Nissan koncept automobilu pre „generáciu zdieľačov“. Vychádza zo sériového Nissanu Dayz, i keď…


…vnútri je to však úplne inak, ako u jeho produkčného súrodenca. Narozdiel od sériového kei-caru, teda malého auta oslobodeného v Japonsku od rozličných daní, je tento automobil poháňaný elektromotormi. Na presnejšie informácie ohľadom EV pohonu je zatiaľ automobilka skúpa, no automobil opisuje pod jasnou filozofiou. Ak je moderná „generácia zdieľačov“ závislá na zdieľaní, objavovaní a šírení informácií prostredníctvom smartfónov a iných zariadení na batérie, prečo neurobiť niečo podobné – len využiť automobil ako prostriedok?

O čo ide presne, človek pochopí veľmi rýchlo po usadnutí do kabíny. Tá je zložená skoro výlučne z displejov. Displeje nájdeme na palubnej doske, sedadlách i operadlách hlavy. Nissan tvrdí, že využitie štandardných ovládačov by len znížilo flexibilitu celého interiéru. Preto sú niektoré funkcie, napríklad ako klimatizácia, ovládané hlasom. V jazdnom režime potom displeje tlmočia základné údaje o vozidle, pripravené je tiež množstvo ďalších LED displejov v exteriéri vozidla. Tie dokážu zobrazovať ako rôzne farebné motívy, tak aj informatívny stav batérie či nabíjania, ak je to potrebné. Ako správne tušíte, displejmi je pokrytý aj volant vozidla.

Nissan týmto automobilom podporuje dizajnérsky smer interiéru v štýle „Clean canvas“, t.j. „čisté plátno“. Tým poukazuje na fakt, že po vstupe do automobilu človek nevidí nič iné, len tvrdé, biele sedadlá, volant a dva pedále. Po vstupe však vozidlo dokáže hrať farbami a spolupracovať napríklad aj s náladou vodiča. Automobil sa teda „zafarbí“ podľa nálady.

Inzercia

Inzercia

Spolu s mladistvým exteriérom je tento koncept pripravený zaútočiť na Tokyo Motor Show. Tá sa uskutoční od 29. októbra do 8. novembra tohto roku. Okrem koncepčného automobilu Teatro for Dayz na ňom Nissan predstaví aj koncepčný automobil Gripz – kombináciu kupé, off-roadu a elektromobilu, Concept 2020 Vision Gran Turismo ako fyzickú podobu virtuálneho automobilu pre herný simulátor Gran Turismo. Vynechať netreba ani omladené Auto roku 2011, Nissan Leaf. Ten príde so zväčšeným dojazdom v rámci japonských noriem a štandardne vybavený asistentom dodržiavania bezpečnej vzdialenosti s asistentom držania jazdného pruhu.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie