AKTUALITA

Index elektromobility: Slovensko získalo 12. miesto v rebríčku, prekonali sme Francúzsko aj Britániu

Index elektromobility zostavila spoločnosť HERE Technologies. Slovensko dosiahlo významné 12. miesto v rebríčku.

Vydané  Text: 

Index elektromobility zostavila spoločnosť HERE Technologies. Cieľom tohto „elektrického“ indexu je poskytnúť aktuálny prehľad v oblasti udomácňovania sa elektromobilov v tej ktorej krajine. V súvislosti s elektromobilmi prináša „HERE-SBD EV Index“ informácie aj o vývoji infraštruktúry.

V skratke si najprv predstavme spoločnosť. HERE Technologies je spoločnosť zaoberajúca sa údajmi o polohe a technológiách. Pred 35. rokmi vytvorila prvú digitálnu mapu. V súčasnosti je poprednou svetovou spoločnosťou v oblasti lokalizačných platforiem s globálnou pôsobnosťou v 52 krajinách. Je silno zastúpená v automobilovom priemysle. Spolupracuje s poprednými spoločnosťami vrátane dopravy a logistiky, mobility, výroby a maloobchodu a verejného sektora.

Spoločnosť na základe svojho výročného indexu elektrických vozidiel (EV) uviedla, že za zmienku stojí pozoruhodný rast v oblasti „osvojenia si“ elektromobilov a rozvoja infraštruktúry v rámci štátov Európy a USA. Podľa porovnania minuloročného a tohtoročného indexu vzrástol počet nabíjacích staníc v Európe o neuveriteľných 115 %. Ideálny pomer počtu elektromobilov/verejných nabíjacích staníc dosiahlo podľa indexu 24 z 30 skúmaných európskych krajín.  Tomu, že tento pomer v USA dosiahli len 3 štáty z 50, sa nemožno čudovať.

Inzercia

Inzercia

Nórsko už nie je prvé

Vo všeobecnosti je známa vec, že Škadinávske krajiny sú považované za „mekku“ elektromobility. Naďalej je to tak, ale čísla hovoria jasnou rečou. Tie časy sa pomaly, ale isto menia. Podľa indexu, ktorý čerpá dáta z Eurostatu a Európskej komisie (EAFO – European Alternative Fuels Observatory) sa na prvom mieste umiestnilo prekvapivo Dánsko.  Je to prekvapivé z toho dôvodu, že doterajším „kráľom“ bolo Nórsko. To sa umiestnilo na 2. mieste.

Dáni ťažia zo silnej podpory elektromobility zo strany vlády. Teda daňových úľav a zliav na elektromobily. Za „prepadom“ Nórska pravdepodobne stoja zrušené dotácie na (pridalo sa tak ku Švédsku a Nemecku), ani Fínsko dotácie vôbec neposkytuje. Ako vyplýva z údajov, Dánku a Nórsku „dýchajú na chrbát“ Luxembursko a Holandsko, ktoré dostali za počet nabíjacích staníc viac bodov ako Škadinávske krajiny.

 

Inzercia

Inzercia

Slovensko v hornej polovici

Naša krajina skončila v „elektrickom“ indexe na lichotivom 12. mieste. Zo skúmaných 30 európskych krajín je to vcelku dobrý výsledok. Veď za nami skončili krajiny ako Francúzsko, Česká republika, Portugalsko, Veľká Británia či Španielsko. A to najmä vďaka vysokému skóre v oblasti pomeru počtu registrovaných batériových elektromobilov (BEV) k počtu verejných nabíjačiek (22,5 z 25 bodov).

K dobrému pomeru nám dopomohli aj štatistiky predaja BEV a PHEV v kategórii M1 a N1. Len za prvé dva kvartály tohto roku sa na našom území predalo 9 507 kusov BEV a 8 254 ks PHEV (viď. priložená foto grafu). Avšak najviac predaných automobilov na alternatívny pohon zaznamenali automobily LNG. Za prvé dva kvartály celkovo 51 808 kusov. Viac podobných údajov si môžete pozrieť na webovej stránke European Alternative Fuels Observatory .







Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie