AKTUALITA

Revolúcia v doručovaní: Kia prichádza s plne elektrickými úžitkovými vozidlami

Kia patrí medzi výrobcov automobilov, ktorí sa neboja inovácií a s každým novým modelom sa posúvajú ďalej. Keď ohlásili vstup do segmentu úžitkových automobilov, znamenalo to len jedno. Treba zvýšiť pozornosť!

Vydané Text: 

Pozrite sa na tieto vozidlá. Ak majú prísť budúci rok na trh, tak môžeme očakávať, že veľké vizuálne zmeny na nich už konštruktéri robiť nebudú. A že ich bude poháňať iba elektrina? Pri bujnejúcej regulácii toho, čo môže jazdiť v mestách, sme nič iné očakávať ani nemohli. Ide totiž o vozidlá určené predovšetkým na služby označované ako Last mile delivery, čiže doručovanie na poslednom úseku cesty.

Áno, to sú presne tí kuriéri, ktorí vám balík prinesú z logistického skladu na kraji mesta pred vaše dvere. Alebo do vami určenej schránky na najbližšom rohu, ktorý máte cestou z práce. Doteraz nazbierané dáta totiž hovoria, že tento druh vozidiel nepotrebuje extra dlhé dojazdy a pri nabíjaní v depe cez noc nepotrebuje rýchle nabíjanie.

TEST Opel Combo: Priestranný interiér, ktorý môže očariť aj fanúšikov SUV

Podľa potrieb

Kia si zaslúži pochvalu za to, že sa na veci pozerá komplexne. A tak vytvorila platformu, ktorá sa nezameriava iba na doručovateľské služby, ale na všetkých, ktorí by takýto druh pokročilej dodávky mohli potrebovať. Vidíte svoju budúcnosť v pouličnom stánku s občerstvením? Tak prečo by nemohol byť rovno na kolesách a v takomto šarmantnom balení? Myšlienka je super, realizácia prešpekulovaná.

Vozidlá, ktoré sa na autosalóne predstavili, totiž využívajú plne variabilnú platformu. Síce najviac zatiaľ vieme o modeli PV5 s dĺžkou 4 645 mm, šírkou a výškou zhodne po 1 900 mm (v ponuke bude aj zvýšená verzia vysoká 2 200 mm) a s rázvorom dlhým 2 995 mm, Kia spomína široké možnosti variability. Takže dokáže prispôsobiť rozmery reálnym potrebám zákazníkov. Od dodávky, po pojazdný obchod. A nemusí to byť len občerstvenie.

Inzercia

Inzercia

Tým, že vozidlá vznikali od začiatku ako elektromobily, mohli konštruktéri naplno využiť všetky ich prednosti. To znamená veľmi nízka nakladacia hrana, vynikajúce manévrovacie schopnosti v mestách, špičkový objem úložného priestoru. Ešte aj priestor okolo môže vodič poľahky premeniť na pojazdnú kanceláriu, z ktorej vyrieši svoje pracovné úlohy.

Lepšia nová nafta? Vysvetľujeme všetko o novej ekologickej nafte HVO 100

Nová skratka

Ak sme v nadpise spomínali, že ide o viac ako vozidlo, tak sme narážali na to, ako Kia označuje tieto elektromobily. Nová skratka PBV znamená Platform Beyond Vehicle, čiže platforma presahujúca vozidlo. To neznamená, že ide mimo jeho obrysy, ale že sa pozerá na veci komplexne. Príklad? V rámci riešení a spoluprác s ďalšími spoločnosťami ponúka Kia aj rôzne nadstavby, možnosť z batérie nabíjať chladiarenské skrine a nástroje, ale aj širokú paletu informácií pre správu vozových parkov.

Táto strategická spolupráca prinesie integráciu celej škály dátových riešení s vylepšenými technológiami vo vozidle, inovatívnymi systémami, optimalizáciou trasy a odmenami za bezpečnú jazdu. Zákazníci tiež dostanú možnosť vymieňať si elektrickú energiu so sieťou prostredníctvom ekosystému V2G (pre komunikáciu elektromobilu s inteligentnou energetickou sieťou), čo pomôže optimalizovať celkové prevádzkové náklady a prispieť k udržateľnému využívaniu elektrickej energie.

Výdobytky pre všetkých

Úžitkové vozidlá zároveň ťažia zo všetkých výdobytkov, ktoré automobilka Kia doteraz priniesla pre svoje osobné vozidlá. To znamená využívanie siete Kia Charge, ktorá zabezpečuje prístup k viac ako 790-tisíc nabíjacím miestam v 28 európskych krajinách. Aj k sieti IONITY s viac ako 4 100 nabíjacími miestami v 24 európskych krajinách. Vďaka ultrarýchlemu nabíjaniu sa batéria nabije z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút.

Okrem toho budú vozidlá Kia PBV ponúkať nabíjanie striedavým prúdom s výkonom 22 kW v záujme lepšej optimalizácie a nižších nákladov a rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom až 150 kW. Nechýba ani funkcia Kia Plug & Charge. Vtedy vodič iba pripojí vozidlo na nabíjačku a ostatnú komunikáciu ohľadom platby si už vyrieši nabíjačka s vozidlom a jeho spárovaným profilom. A áno, tieto vozidlá budú aj vo verziách na prepravu osôb. Dokonca sa v tomto prípade ráta aj s autonómnou jazdou.

A keďže stále hovoríme o vozidlách značky Kia, na záver klasická informácia, ktorá nesmie chýbať. Na každé vozidlo PBV sa bude vzťahovať záruka 7 rokov/150 000 km.

Slovenskí vodiči sa nemusia báť, od 1. októbra 2024 sa na zimných pneumatikách nič nemení





Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.



Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie