REPORTÁŽ

Premeňte teóriu na prax: Jazdecký kurz dokáže posunúť vaše zručnosti na ďalšiu úroveň

Učiť sa, učiť sa. Je úplne jedno, kto to povedal. Podstatné je, že ak dostanete možnosť zlepšovať sa v tom, čo vás baví, určite ju využite. Nikde neviete, kedy sa dozviete drobnosť, ktorá vás posunie. Ako napríklad kurz okruhového jazdenia s Kawasaki.

Vydané  Text: 

Niet väčšieho omylu, ako prepadnúť presvedčeniu o svojej dokonalosti. Pretože vždy sa nájde niekto, kto vám ukáže, kde máte ešte rezervy. Kto chce, ten sa z nich poučí, kto nie, tomu nepomôže, ani keď si ho zoberie do parády majster sveta. Ako napríklad Roland Resch, Rakúšan s bohatou kariérou motocyklového pretekára, ktorý robí jazdecký kurz Ride it up. V ňom zlepšuje jazdecké schopnosti záujemcov všetkých výkonnostných úrovní. Od začiatočníkov, ktorí chcú pričuchnúť k okruhovému jazdeniu a zlepšiť svoju techniku, až po hobby pretekárov naháňajúcich s kolenom a lakťom na asfalte každú stotinku. Počúvať už len jeho úvodné slová stojí za to.

Premeňte teóriu na prax: Jazdecký kurz dokáže posunúť vaše zručnosti na ďalšiu úroveň

„Najdôležitejšia je bezpečnosť. Bez ohľadu na to, kde jazdíte, vždy myslite najprv na bezpečnosť.“ Potom pokračuje vysvetlením základnej techniky. Sedieť čo najďalej na sedadle, aby ste mali maximum priestoru na pohyb telom. O stúpačky si opierajte špičky, aby ste mohli čo najjednoduchšie vytočiť nohu a s kolenom sa nakloniť do zákruty. A ešte pred zákrutou vysunúť aspoň polovicu zadku zo sedadla. Potom sa motocykel naklopí do zákruty a prejdete ju rýchlo a bezpečne.

Znie to jednoducho? Tak šup na motokárový okruh maďarského Pannonia Ringu previesť teóriu do praxe. Roland s jeho kolegami inštruktormi si pozrú, ako jazdíte a po 20 minútach prvého okna vás stiahnu naspäť do depa. Väčšinou ste nadšení a užívate si, čo všetko dokáže Kawasaki Ninja 500. Napriek výkonu 33,4 kW (45,4 k) a krútiacemu momentu 43 Nm, čiže pre vodičský preukaz skupiny A2, poskytuje na technickej zakrútenej trati mnoho zábavy.Premeňte teóriu na prax: Jazdecký kurz dokáže posunúť vaše zručnosti na ďalšiu úroveň

Potom nasledujú presne mierené rady. Lakte viac pokrčiť, aby sa malo koleno kam vytočiť. Vonkajšie koleno pritlačiť na nádrž. Neustále sa pozerať do zákruty. A na ďalších 20 minút na okruh. Zrazu sa rozhýbu stehná a boky, pričom vrch tela zostáva pritlačený na nádrži. Po ďalšej návšteve boxu sa nezvyknuté stehná ozývajú trasením a z človeka tečie pot. Niet lepšieho dôkazu, že aj motoršport je fyzicky náročný. Ešte to neviem, ale stehná mi to budú pripomínať ešte týždeň.

Po dvoch hodinách jazdenia s takmer neustálymi úpravami techniky sa stretávame pri obede. Všetci usmiati a v družnej diskusii o tom, koľko si kto odniesol nových poznatkov. A to hovoria aj ľudia, ktorí na okruhoch derú hlásiče na kolenách s pravidelnosťou návštev hodín klavíra.

Premeňte teóriu na prax: Jazdecký kurz dokáže posunúť vaše zručnosti na ďalšiu úroveň

Návšteva okruhu a jazdenie pod dohľadom inštruktorov človeku celkom rýchlo otvorí nový pohľad na jazdu na motocykli. Najmä v bezpečnom prostredí, kde nehrozí stret so zverou, oproti idúcim autom, či kamiónom. A keď sa niečo stane, tlmia následky výbehové zóny bez stromov, domov, stĺpov a iných nemilých nástrah. Takže ak máte pocit, že by ste chceli zlepšiť svoju techniku jazdy a následne aj potešenie z nej, určite sa na takýto kurz prihláste. Lebo len cvik robí majstra. Ideálne pod dohľadom majstrov.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.

ODPORÚČANÉ