Technické údaje Mercedes-Benz CL 65 AMG (2006)


Americký prezident Joe Biden pred vlajkou USA – ilustračná fotografia, reprofoto whitehouse.gov

Prezident Joe Biden plánuje nahradiť vládnu flotilu osobných a nákladných automobilov elektrickými vozidlami montovanými v USA, uviedol v pondelok pri podpise nového výkonného nariadenia „Buy America“. Samotná objednávka „Buy America“ priamo však priamo neriešila nákup elektrických vozidiel.

Vláda Spojených štátov amerických je v USA najväčším zákazníkom automobiliek. Nahradenie takejto flotily elektromobilmi americkej výroby však bude nákladné a bude trvať určitý čas. V súčasnosti je v USA montovaných iba niekoľko elektrických vozidiel: Tesla, General Motors a Nissan Motor vyrábajú elektromobily v USA, zatiaľ čo Ford Motor a ďalší ohlásili plány.

Súčasná ponuka je dosť slabá, ale toto odvetvie chystá spustiť lavínu nových produktov a veľa z nich bude vyrobených v Severnej Amerike,“ povedala Kristin Dziczek, viceprezidentka pre priemysel, prácu a ekonomiku v Centre pre automobilový výskum, pre CNBC. „Asi každý závod v USA bude mať hybridný alebo elektrický produkt.”

Nejasnosti okolo pohonu, ceny i časového rámca

Nie je jasné, či Bidenov plán zahŕňa plug-in hybridné alebo iba čisto elektrické vozidlá. Pri diskusii o plánoch sa zmienil o novom vozovom parku zloženom z elektrických vozidiel „s nulovými emisiami“. To môžu byť aj plug-in hybridy za predpokladu, že sa budú pohybovať v rádiuse svojho elektrického dojazdu.

K roku 2019 mala americká vláda podľa správy GSA (General Services Administration) flotilu 645 000 vozidiel, ktoré najazdili 7,2 miliardy kilometrov a spotrebovali 1,42 miliardy litrov benzínu a nafty. Podľa agentúry GSA asi 35% týchto vozidiel prevádzkovala americká poštová služba.

Biden nešpecifikoval ani časový rámec prechodu svojho „enormného vozového parku“ vlády na elektrifikované vozidlá, ktoré stoja podstatne viac ako tradičné vozidlá. Povedal, že zmena flotily pomôže plánu jeho administratívy na vytvorenie jedného milióna nových pracovných miest v americkom automobilovom priemysle.

Biden tiež oznámil plány na prísnejšie používanie súčiastok americkej výroby vo vozidlách zakúpených vládou, čo ešte viac skomplikuje prechod flotily. Povedal, že súčasné normy požadujú, aby časti vozidla tvorili najmenej 50% z USA.

Prahová hodnota obsahu 50% nie je dostatočne vysoká a spôsob, akým meriame obsah, nezodpovedá pracovným miestam v USA a ekonomickej činnosti,” uviedol Biden. „Rovnako aj to zmeníme.”

… objednávka, ktorú dnes podpisujem, bude vyžadovať nielen to, aby spoločnosti vyrábali viac svojich komponentov v Amerike, ale aby hodnota týchto komponentov prispievala k našej ekonomike, meranej vecami, ako je počet vytvorených a/alebo podporovaných amerických pracovných miest,“ uviedol Biden.

Inzercia

GM vo svojom vyhlásení uviedol, že „je povzbudený záväzkom prezidenta Bidena podporovať americkú výrobu a teší sa na preskúmanie podrobností objednávky.“

Spoločnosť Ford, ktorá minulý rok spustila reklamnú kampaň „Postavené pre Ameriku“ , uviedla, že „verí, že investície do Ameriky, jej obyvateľov, tovaru a služieb musia byť národnou misiou.“

 

ZnačkaMercedes-Benz
ModelCL
Typ65 AMG
Rok výroby/modelový ročník2006
Dĺžka5095 mm
Šírka1871 mm
Výška1419 mm
Rázvor2955 mm
Prevádzková hmotnosť2245 kg
Užitočné zaťaženie400 kg
Objem batožinového priestoru (min.)490 dm3
Objem batožinového priestoru (max.) dm3
Max. výkon630 kW
Max. výkon pri4600-5000 ot./min
Max. krútiaci moment1000 Nm
Max. krútiaci moment pri2300-4300 ot./min
Max. rýchlosť250 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h4,4 s
Palivobenzín
Objem valcov5980 cm3
Usporiadanie valcov44
Počet valcov12
Poháňaná nápravazadná
Typ prevodovkyautomatická
Počet prevodových stupňov5
Kombinovaná spotreba14,3 l/100 km
Emisie CO2334 g/km
Cena

Pokračujte na ďalší príspevok »



Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie